Velkommen til HK Rygge, Marius! Hvorfor har du signert som fysisk trener for HK Rygge? Hva er det som får deg hit?

Jeg kjenner til flere i trenerteamet, sportssjef Patrick Braarud, og også noen av spillerne fra tidligere, og jeg ser at vi deler de samme verdiene og prioriteringene hva gjelder utøverens helse og utvikling. Det er viktig for meg. Det å komme til et sted hvor jeg vet at jeg har tillit, at vi snakker det samme språket omkring håndball, idrett generelt, fysisk trening og helse var avgjørende for meg.

Det tar tid for en fysisk trener å skape gode relasjoner og resultater. Det er derfor viktig for meg at utgangspunktet for et samarbeid er en plan som fungerer over tid, det har HK Rygge.

Hva vet/visste du om HK Rygge fra før?

Ikke veldig mye, men jeg har gjennom et tidligere arbeidsforhold vært fysisk trener en liten periode for Herulf herrer, så jeg har noen referanser om Mossehåndballen derfra. I tillegg har jeg vært så heldig som har hatt Patrick Braarud (sportssjef) som kollega via håndballtilbudet på Otto Treider VGS i mange år, så han kjenner jeg godt. Han er en dyktig fyr. I tillegg har jeg kjennskap til noen spillere fra tidligere som i dag spiller for HK Rygge.

Hvem er du, og hva står du for som fysisk trener? Noe spesielt du vil trekke frem som gjør deg unik?

Hehe! Unik og unik. Jeg er ikke så glad i å skryte av meg selv, men jeg føler at min bakgrunn som idrettsutøver i nesten 20 år hjelper meg mye i min jobb som fysisk trener. Jeg har konkurrert 15 sesonger for moderklubben Bøler Basket. De siste årene har jeg konkurrert i judo og grappling. En interesse som har vokst mye på meg de siste årene.

Jeg håper jeg klarer å formidle målet med den fysiske treningen på en enkel måte. Jeg håper å være en tydelig kontrast til «fitness» kulturen hvor det dessverre er stort fokus på det "ytre" og estetiske. Helse og prestasjon setter jeg høyt og det er dét som er prioritet nummer én, det estetiske er og blir sekundært, og noe som ikke bør være et fokus knyttet til helse og prestasjon i det hele tatt. Fysisk aktivitet og trening er ikke så komplisert som man skal ha det til, og jeg håper at min erfaring som fulltidscoach for idrettslag, idrettsutøvere og min erfaring med hele spennet av ambisjoner vil i det minste gjøre meg et snev unik.

Med tanke på den høye skadeforekomsten i håndball, og kanskje kvinnehåndball spesielt, og ellers også idrett for øvrig, mener jeg at klubber og trenere har et ansvar for å sette helse først, resultater etterpå. Dette er grunnleggende verdier jeg står for som coach, og som jeg opplever at matcher bra med HK Rygge sitt verdisyn ut i fra inntrykket mitt. Det er min rolle (fysisk trener) et bevis på, og ikke minst også det gode samarbeidet klubben har med Fokus Klinikk. Det å aktivt ta et standpunkt i kampen mot et idrettsfrafall som direkte resultat av skadeproblematikk er noe jeg vet er viktig i et folkehelseperspektiv, og noe som ligger mitt coaching-hjerte nært.

Det å se individene når du jobber med utøvere er også viktig, men samtidig utfordrende. På en annen side er det også det som gjør jobben min veldig interessant, og derfor noe av det som gjør at jeg liker jobben min så godt.

Hva tenker du om at HK Rygge investerer penger i en fysisk trener? Og hvordan kan HK Rygge utvikle seg videre i det segmentet tenker du?

Skal jeg være helt ærlig så mener jeg at det er en selvfølge at alle klubber i Norge investerer i en fysisk trener/fysisk trening av noe slag. Det er det samme som å ta utøvernes helse på alvor, og vi skylder unge utøvere å ivareta fysisk- og mental helse. Vi vet at det er høy skadeforekomst i håndball, og kanskje spesielt kvinnehåndball, og da skulle det bare mangle at klubber investerer penger i en fysisk trener som kan bidra til å redusere skadeforekomsten betraktelig, som igjen sørger for å unngå varige mén. Samtidig vet vi også at perioden fra å være junior-til-senior spiller er en kritisk fase for utøverne, så om man i det minste ikke har en plan for hele klubben, så bør man hvert fall ha en form for plan/fysisk trener for de alderssegmentene. For meg handler fysisk trening om mer enn prestasjon og skadeforebygging, det handler om å «utdanne» utøveren (eller mennesket om du vil) til å gjøre gode valg slik at man kan drive med det man elsker, uten at det påvirker deg negativt psykisk eller fysisk.

Vi har også spurt sportssjef, Patrick Braarud, om en kommentar i forbindelse med signeringen:

Marius virker som en meget reflektert fyr, og det gleder oss å høre han snakke om perspektiver som folkehelse og prestasjon innen ett og samme felt. Hva tenker du om signeringen av Marius?

Jeg synes egentlig at Marius sine sitater taler for seg selv: det er en særdeles kompetent fysisk trener med et grunnleggende verdisyn som er gjennomsyret profesjonell og reflektert i det han foretar seg. Vi er virkelig heldige som har fått tak i Marius, og jeg kommer til å jobbe for at Marius med tiden får en enda større påvirkningskraft og rolle i HK Rygge og Moss, også med yngre lag på sikt. Derimot er det sånn at kompetanse koster, men spør du meg er dette den beste investeringen både klubb og foreldre kan gjøre om man ønsker å ta utøvernes helse på alvor. Det finnes nå så mye forskning på "idrett og helse" at vi som klubb ikke har et annet faktagrunnlag enn å ta dette på alvor. En langsiktig løsning kan være at Marius får en større stilling og mer ansvar i HK Rygge og Mosseidretten generelt. Vi har forsåvidt allerede inngått en fornuftig og helhetlig ramme med Marius i denne avtalen, men ser samtidig potensiale for at rollen hans kan vokse i takt med tiden. Vi vil helt sikkert også snakke med vår brorklubb HK Herulf Moss om vi ikke skulle gått sammen og sett på synergieffekter knyttet til fysisk trening, Marius og yngre utøvere i begge klubber. Jo tidligere vi kan jobbe systematisk innen fagfeltet, jo større ansvar tar vi for spillerne våre. Det er vår jobb og rolle som klubb å ta vare på spillerne våre, uansett ambisjoner! Der kommer Marius til å bli et viktig ledd for oss, og forhåpentligvis også Mosseidretten generelt. 

Vi takker Marius for praten, gratulerer HK Rygge med ansettelsen, og ønsker samtidig Marius hjertelig velkommen til HK Rygge-familien! 

#fralitenmoteliten